MOJA ZGODBA

Vse dobre zgodbe se rodijo, drži? Tako se je rodila tudi moja o struženju, iz male stružnice, malih skledic, v večjo delavnico, in upam, da še večjo. Pa začnimo tako, kot se vse zgodbe, na začetku.

S to spletno stranjo bi vam rad predstavil, kaj počnem in kdo sem. Z veseljem pa z vami poklepetam tudi v živo in vam o sebi in mojem ustvarjanju povem kaj več. Lahko se tudi udeležite tečaja o struženju lesa.

Logistika je bila tista smer, ki je najprej pritegnila največ moje pozornosti, in to je tudi področje, iz katerega sem diplomiral. Vseskozi pa sem potihoma vedel, da logistika ne bo tista, ki bo v prihodnje zaznamovala mojo življenjsko pot. Vedno več časa sem posvečal prečesavanju interneta na temo struženja, lesa in oblikovanja le-tega. In tako sem spoznal, da bo les tisti material, ki bo zaznamoval mojo pot. Po neskončnem prebiranju neštetih člankov, gledanju videov o struženju in oblikovanju lesa sem se odločil, da iskanju naredim konec in kupil sem svojo prvo stružnico. Vendar vsak učenec potrebuje učitelja. K sreči imamo v Sloveniji enega boljših strugarjev na svetu in k njemu me je vodila pot. Moram reči, da je bolj kot učitelj to bil mentor, saj je dopustil, da sem uporabljal svojo glavo in tako večkrat sam prišel do določenih trikov in načinov, kako stružiti, kakšen les uporabljati, kakšno orodje potrebujem in kdaj določeno orodje uporabiti. Še danes se pogosto slišiva in poklepetava ali pa deliva mnenja o kakšnem novem orodju ali načinu obdelave. Moja prva stružnica je bila manjša, kaj kmalu pa mi je postalo jasno, da to ni dovolj. Vedel sem, da bo morala biti naslednja stružnica večja, da mi bo dovoljevala stružiti tudi večje predmete. No, danes imam več stružnic in veliko drugega orodja, ki mi omogoča izdelavo najrazličnejših unikatnih lesenih izdelkov.

Poleg vseh ur, prebitih v delavnici, je veliko časa namenjenega tudi iskanju lesa. Ves les, ki ga obdelujem, je iz Slovenije. Vsekakor me zanima tudi kakšen eksotičen les, ampak v Sloveniji premoremo obilico lepega, dobrega lesa, česar se premalo zavedamo. Vsi moji izdelki so unikati. Že ob pogledu na posamezen kos lesa si lahko predstavljam, kaj bo iz njega nastalo. Videti kos lesa in takoj vedeti, kaj lahko iz njega narediš, je poseben dar. Če temu daru dodaš še nekaj smisla za estetiko in ročne spretnosti, pa nastanejo edinstveni izdelki. Ko izdelke izdelujem po naročilu, pa vedno upoštevam želje stranke. Z znanjem o obdelavi lesa pa dodam še svojo umetniško dušo in nastanejo umetniško in estetsko dovršeni izdelki.

IZKUŠENOST

Z leti učenja in delanja se je nabralo ogromno izkušenj, katere sedaj spreminjam v izdelke.

UNIKATNOST

Unikatnost izdelkov mi je izredno pomembna zato, ker hočem ponuditi Vam nekaj več.

DAJEMO NAZAJ

S pomočjo tečaja struženja lesa, dajem družbi nazaj to, kar sem se z leti naučil sam.